WEB DÜZENLEYEN

MEHMET YALÇINKAYA
Dernek Logosu
Üyelik Girişi
Dernek Sosyal Hesapları
E.Mail Adresi

 RESİM  ve  YAZI

karatekindernek@gmail.com

GÖNDERİNİZ

Aidatlar

AİDATLAR
Sayın  Dernek  Üyeleri
Derneğimiz
Üye  Aidatlarını  Biriktirmeden
Ödemeye  Çalışalım
EMİNE DEMİR
edemir_71@hotmail.com
KANSERİ TANIYALIM
30/06/2022
 
 
MEME KANSERİ



Meme kanseri: Nedeni bilinmemekle be­raber, bazı ailelerde daha sık rastlandığı ve çocuğunu emzirmiş kadınlarda seyrek görüldüğü iddia edilir. Kadınlarda sık oluşan, erkekte de rastlanabilen bir kan­ser türüdür.

Belirtileri: Memede, ağrılı ya da ağrısız, sert bir kitlenin belirmesi veya meme ucundan kanlı ya da temiz bir sıvının salgılanması, klasik belirtileridir. Aynı taraftaki koltuk altı lenf bezlerinin şişmesi ya da tümörün üstüne gelen de­rinin pürtüklenmesi de görülebilir. Bir tip kanserde, başlangıçtaki görünüm, me­me ucu egzamasını andırır. Bazı ender rastlanan, çabuk ilerleyen vakalar dışın­da, kitle çok yavaş büyür, fakat ergeç,tedavi edilmeyen kanser, lenfatik sistem ve kan dolaşımı yoluyla vücuda, özellikle omurga ve pelvis (leğen) kemiklerine ya­yılır ve buralarda ortaya çıkan belirtiler başlangıçta, asıl hastalığı hatırlatır cins­ten değildir.

meme_kanseriTedavi: Hastalığın evresine bağlıdır. Çabuk teşhis edilirse, cerrah, kitlenin, biyopsi sonucu kanserli olduğunu anlar anlamaz, memeyi çıkartır. Koltuk altı lenf bezlerine de yayılmışsa —ki, vaka­ların çoğu böyledir— memeyle birlikte, bu bezler ve meme altı kasları da çıkar­tılır. Ameliyat sonrası radyoterapi salık verilebilir ve hastarın, yıllar boyu, be­lirli aralıklarla doktoruna muayene olup, hastalığın tekrar edip etmediğinin anla­şılması ve gerekirse yeniden tedavinin uygulanmasına başlanır. İlk muayenede metastazların oluştuğu anlaşılırsa, yalnız meme çıkartılır ve asıl tedavi için radyoterapiye başvurulur. Bazı tümör­ler, hormon tedavisine ya da yumurtalıkların ve böbreküstü bezlerinin çıkar­tılmasına cevap verir, fakat ne tür tü­mörlerin bu tepkiyi gösterebileceğine baştan karar verebilmek henüz olanak­sızdır. Hipofiz bezinin çıkartılması ya da bezin içindeki maddeye radyoaktif ytri-yum yerleştirilmesiyle bazı iyi sonuçlar sağlanmıştır. Tedavide en önemli fak­tör, sürattir. Memedeki herhangi bir kit­le hemen bir doktora gösterilmelidir.

Selim tümörler: En sık görülen selim tümör, değişik miktarda bez dokusuyla, bağdokusundan oluşmuş fibroadenomdur.
Belirtlerii: Memede sert bir kitle belirir.
Teşhis: Biyopsi (bkz.) ile konur. Tedavi: Tümörün çıkarılmasıdır.
Kanal (süt kanalı) papilomu: Bir süt kanalının içyüzünü yapan dokudan olu­şan basit bir tümördür.
Belirtileri: Meme ucundan kan gelmesidir.
Tedavi: Biyopsi ve çıkartılmasıdır.
Lipom: Memede seyrek rastlanan bir yağ dokusu tümörüdür. Memedeki diğer se­lim tümörler gibi, bu da kolaylıkla çıkar­tılır.
Memenin akut iltihabı: Meme absesi lo­ğusalık devrinin sık rastlanan bir kom-plikasyonudur.
Nedeni: Çatlak ya da içeri çökük meme uçlarıyla ilgilidir. Etken organiz­ma genellikle Staphylococcus aureus’tm.
Belirtileri: Enfekte bölgenin ağ­rılı ve kızarık olması, ateş ve huzursuz­luktur.
Tedavi: Memeler elle sağılarak bo­şaltılır ve emzirmeye son verilir. Enfek­siyona karşı antibiyotikler kullanılır ve abse oluşmuşsa, yarılıp akıtılır.
Meme kistleri: Genellikle, “kronik mas-tit” denen bir durumla ilgilidir. Burada, iltihap söz konusu olmayıp, hormon den­gesizliğiyle bir ilişki vardır. Yaşamın üreyebilme devrinde görülür ve mens-trüasyon evrelerine göre değişen belirti­lerle seyreder.
Belirtileri: Âdet öncesi artan, me­me ağrısı ve gerginliğidir. Memelerde, irili ufaklı kitlelerin oluştuğu el yokla­ması ile anlaşılır.
Tedavi: Gerekirse, özellikle büyük kitlelerin biyopsisi ve çıkartılmasıdır. Memedeki herhangi bir kitle ya da şiş­kinlik, cerrahın fikrini almayı gerektirir. Memedeki her kitlenin tehlikeli olmadığı mutlaksa da, kanser oluşumu olan kit­lelerin hemen çıkartılması, iyileşme ola­nağını artırmaktadır.

Meme Kanseri İçin Öneriler:

• Göğüslerinizi regl döneminden 5 gün sonra muayene edin. Çünkü vücudun regl döneminden sonra ödemi atabilmesi ancak 5 gün içinde olur ve her banyoda göğüslerinizi muayene edin. Muayene ederken koltuk altlarınızı unutmayın.
• İlk muayenelerde elinize kitleler gelecektir. Bu göğsün kendi yapısından kaynaklanmaktadır. Zamanla bu kitlelere alışırsınız.
• 20 yaşından sonra her kadında kitleler oluşabilir. Bu normaldir. Bunlar kötü kitleler değildir.
• 35–40 yaşına kadar yılda veya 6 ayda bir ultrason muayenesi yeterlidir. Bu yaşlardan sonra mamografi çekimi uygun olur.
• Meme kanseri 5 evreden oluşuyor. İlk iki evresi mamografiyle tespit edilebilir. Önemli olan kanserin 4. evreye ulaşmamış olmasıdır. Günümüzde hastaların memeleri alınmadan kanseri atlatabiliyorlar.
• Belirli yaştan sonra oluşan kitleler gözlem altına alınmalıdır. Kitlelerde büyüme kanser riskini çoğaltabilir. Ancak bu her zaman böyle değildir.
• Bazı doktorlar ailede göğüs kanser hikâyesi olanları diğer kadınlara göre %50 risk altından olduğu görüşündeler.
• Bazı kitleler ağrı yaparken bazı kitleler ağrı yapmayabilir. Yalnız her ağrı kötü şeylerin işareti değildir. Memedeki bazı ağrılar süt bezelerinden de kaynaklanabilir.
 Doktorlardan çekinmeyin. Özellikle ailenizde meme kanseri hikâyesi varsa mutlaka düzenli kontrollerinizi yaptırın.



216 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DERS ALINACAK BİR HİKAYE - 30/06/2022
DERS ALINACAK BİR HİKAYE
ESKİ BAYRAMLARI ÖZLEDİM - 30/06/2022
ESKİ BAYRAMLARI ÖZLEDİM
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam175
Toplam Ziyaret502621
Ç A N K I R I
ETKİNLİK TAKVİMİ
SMS ÜCRETİ
DUYURU
ÜYELERİMİZE
CENAZELER DIŞINDA
ÇEKİLEN  SMS  ÜCRETLİDİR
DÜĞÜN, SÜNNET, MEVLÜT
BENZERİ ETKİNLİKLERDEN
100  TL
SMS  ÜCRETİ
ALINMAKTADIR